Europa a la francesa o imperi a l’alemanya

 

França no és un país qualsevol. És un país que motiva. Motiva reaccions, vull dir. Generalment no cauen bé, si som sincers però, a ells això no és que els importe massa, ans al contrari, a ells motivar reaccions sembla que també els motiva. França no és un país qualsevol. Tenen un sistema polític semipresidencialista únic en el món,  a França quan una cosa no funciona no tarden en posar-se mans en l’obra per canviar-la. Deu ser per això que ja van per la cinquena república. La resta d’Europa i del món coneix aquesta motivació francesa per la genuïnitat, a l’Estat espanyol això ho sabem molt bé, històricament França ha servit de model d’inspiració política en nombroses ocasions. Aquesta forta personalitat del país gal, fa que quan s’apropen eleccions presidencials, tothom els mire de reüll i pense “a veure com s’ho fan aquesta vegada els francesos”.

A les eleccions presidencials del passat 6 de maig, l’interés europeu es va veure reforçat per la greu situació econòmica que travessa la Unió. Per primera volta en molts anys el partit socialista francés portava un discurs veritablement alternatiu al del govern existent, per primera vegada en molts anys el discurs era coherent amb la lògica socialdemòcrata i per primera vegada en molts anys, hi havia opcions de guanyar les eleccions.

I així ha estat, Hollande nou president de França, i amb la seua arribada a l’Elisi s’auguren vents de canvi en la posició de França en la política econòmica europea. El missatge d’Hollande era clar: les polítiques d’austeritat han fracassat, és l’hora de les polítiques d’estímul econòmic. La veritat és que, de moment, no sabem si Hollande tindrà la determinació i la capacitat suficient per forçar eixe canvi que pregonava. De fet, hi ha qui dubta de la fe d’Hollande i el seu equip en la seua pròpia recepta. I és que ja se sap que la socialdemocràcia europea és com una caixa de bombons, mai no saps que és el que et tocarà.

Siga com siga, sembla que de moment la nostra esperança, la dels que creiem que d’aquesta crisi no ens trauran les actuals mesures, recau en el nou president de França. L’únic que ha manifestat una mínima voluntat de plantar cara a la doctrina Merkel. L’Imperi de les retallades, de la reducció del dèficit, del BCE a l’alemanya; té ara enfront a un gal que no sabem si acabarà com Vercingetòrix, deposant les armes, o com Astèrix, resistint ara i sempre a l’invasor.

Perquè no ens enganyem, no s’han guanyat dues guerres mundials, no s’ha creat una Unió Europea basada en la voluntat de les parts per a què, ara, enmig de la tempesta, Alemanya es dedique a fer i desfer al seu capritx, imposant els seus interessos sobirans a la resta d’Estats membre i, fins i tot, intervenint directament governs i països sencers. Si aquesta és l’Europa que ens van prometre, crideu al druida i que comence a repartir la poció màgica.

La recepta alemanya ja la coneixem. I personalment crec que no és suficient amb que el ministre d’Economia alemany isca ara per dir que es permetran una xicoteta pujada de la inflació. Això no serà suficient. Alemanya ha d’entendre que la Unió no és el seu backyard, ha d’entendre que el sud d’Europa s’ofega, que les receptes de sempre ens tenen caminant en cercles dins d’un pou i que, és la ciutadania, la immensa majoria, la que està pagant amb escreix tota aquesta mala gestió. Però no és només això, els perills d’aquesta línia política estan afectant fins i tot a la pròpia continuïtat de la moneda única i al propi projecte de construcció europea. Al final sembla que la Història reserva a Hollande un paper de vital importància. França està de nou en posició de motivar reaccions, esperem que ho aprofiten i siguen capaços de demostrar una vegada més perquè no són un país qualsevol.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s