Teories de la conspiració

teories

Tinc una amiga que li diuen Isabel. M’agrada parlar amb Isabel, amb ella tinc converses que no tinc amb cap altra persona. Ens ix la vena conspiranòica i parlem d’ovnis, de governs mundials a l’ombra, d’autoatemptats a l’11-S… Teories de la conspiració. Totes elles tenen coses en comú: elements que no acaben d’encaixar, fets que són presents i que a priori són inexplicables, conjetures plausibles.

Ara ens han dit que ens tanquen RTVV i jo, veient els informatius de canal 9 dels darrers dies, on els treballadors han pres el control i s’han dedicat a traure eixa part de la societat valenciana que ha romàs silenciada durant vint anys, esperava que d’un moment a un altre entrara Tejero en el plató, pistola en mà i diguera això de ‘quieto todo el mundo’.

I és que al 23 de febrer de 1981, en l’intent de colp d’Estat, València va ser l’única plaça on els tancs van eixir al carrer. És un fet. Com també són fets moltes altres coses. Per exemple, que el poble valencià és l’únic de l’Estat espanyol que hagué de vore com a Madrid es decidia quina havia de ser la seua bandera i el nom de la seua autonomia. També és un fet que el País Valencià és l’única comunitat autònoma que té les seues dos principals ciutats pràcticament incomunicades entre elles, amb unes vies de connexió que deixen molt que desitjar. Un fet és també que els valencians patim una discriminació de finançament des de temps immemorials que, amb el pes de l’estat del Benestar traslladat a la competència autonòmica, provoca que no hi hagen recursos suficients per oferir una sanitat, una educació i una assistència social suficient per cobrir les necessitats existents. És un fet que la Constitució espanyola prohibeix expressament la federació de comunitats autònomes. I és un fet que aquest redactat es va fer pensant en nosaltres. És un fet que fins i tot en llocs com la Rioja hom pot trobar allò que alguns anomenen “sano regionalismo”, fills de burgesos escrivint versos al raïm i a “los fértiles campos de la región”. Ací, tanmateix, el regionalisme ha estat de tot excepte sà. Reaccionari, extremadament escorat a la dreta, impulsat per l’espanyolisme i els mitjans públics i privats de l’estat, amb ànim destructor. Això també és un fet. És un fet que la Llei d’ús i ensenyament del valencià és paper mullat, encara hui, vora trenta anys després de la seua aprovació. És un fet que amb la remodelació del sistema financer espanyol, els valencians hem perdut de la nit al matí totes les entitats financeres de matriu valenciana. Ara, sembla ser, que també serà un fet que el País Valencià serà la primera comunitat autònoma amb llengua pròpia en perdre la seua ràdio-televisió pública.

Digueu-me conspiranòic però veig en tot açò indicis suficients, massa casualitats i elements inexplicables. I clar, inquiet com sóc, no puc evitar les conjetures. Pense en aquesta reforma de la Llei de Bases de Règim Local que el govern de Rajoy es porta entre mans i que pretén buidar de poder els ajuntaments per enfortir – encara més- les diputacions provincials. Veig el desacomplexat discurs recentralitzador dels federalistes (sic) d’UPyD i pense: xè tu, què no serà que ens volen llevar l’autogovern? Si s’ho estigueren plantejant, no tindria sentit començar pels valencians? Què no hem estat sempre el camp de proves de l’espanyolisme? Què no som el bastió que no poden permetre’s de perdre? I em pregunte: no serà l’anunci del tancament de RTVV una prova? Un “a ver qué pasa”? No ho sé, pot ser experimenten amb nosaltres la reacció popular front a una supressió de l’Estat autonòmic o potser simplement sóc jo, que sóc un nacionalista descregut i malpensat que veu fantasmes on no hi ha. Jo per si de cas ho dic, li preguntaré a Isabel, a vore ella que pensa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s